Blog z wieloma cie Nippon Cowgirl.::. Ayu

Temat: wino z winogron
Kwaśność winogron w tym roku- zgadzam się, do wina dałem tyle cukru jak zawsze a i tak dosyć kwaśne wyszło. To znaczy Adrian, że nie mierzyłeś cukru w owocach. Do wina owocowego (z owoców różnych) można dodawać cukier, wodę, a nawet drożdże, ale wino gronowe jest robione z samego soku z winogron, bez żadnych dodatków. To już jest wyższa (szkoła jazdy)
Źródło: dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=4790



Temat: Winko
ok za dwa lata...jak moja winnica przeżyje ...klimaty podkarpackie...bedę się mogła wypowiedzieć...na razie moja teściowa robi wino...z winogron..ale przepis to... iles tam winogron...cukier i woda.... takie wino popijam sokiem przy degustacji dlatego radzę Adze..sok..bo żeby zrobic dooobre wino gronowe...winogron z działki ...nie podejdzie... Aga tu masz link do wyrobu win..( adminie moge??? bo juz sama nie wiem) http://www.winogrona.org/...e=viewforum&f=4
Źródło: forum.goncze.eu/viewtopic.php?t=2301


Temat: Wina owocowe.
Nie wiem jak inni, ale ja z dzikążą czekam aż będzie przemrozona.Jest trudniej, zbierać, ale ma dużo cukru i ostre kłaczki wewnatrz owoców juz sa zmiękczone. Mozna tez owoce przemrozić w zamrażarce, ale nie próbowałem. Gronowe robiłem zawsze z dodatkiem wody i cukru. W tym roku spróbowałem z samego soku bo tak się podobno robi prawdziwe wina. Zrobiłem już pierwsze zlanie i okazuje się, że musiałem lekko dosłodzić. Jednak winogron został zebrany zbyt wcześnie i ma mało cukru. Mogłem jeszcze z dwa tygodnie poczekać.
Źródło: pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=507


Temat: Wina owocowe.
Nie wiem jak inni, ale ja z dzikążą czekam aż będzie przemrozona.Jest trudniej, zbierać, ale ma dużo cukru i ostre kłaczki wewnatrz owoców juz sa zmiękczone. Mozna tez owoce przemrozić w zamrażarce, ale nie próbowałem. Gronowe robiłem zawsze z dodatkiem wody i cukru. W tym roku spróbowałem z samego soku bo tak się podobno robi prawdziwe wina. Zrobiłem już pierwsze zlanie i okazuje się, że musiałem lekko dosłodzić. Jednak winogron został zebrany zbyt wcześnie i ma mało cukru. Mogłem jeszcze z dwa tygodnie poczekać. Ja wody bym nie dodawał do moszczu z winogron wody. Cukier tak! W naszych warunkach klimatycznych będzie go za mało. Jeśli kolega dosłodził to fermentacja może się wznowić... Takie dosłodzenie to dobry sposób na wino musujące. Po dodaniu cukru poecam zamknąć szczelnie korkiem plastikowym i umieścić na kilka dni w ciepłym miejscu, a następnie przenieć do piwnicy.
Źródło: pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=507


Temat: Winogrona
Jak reagujecie na winogrona? Bo właśnie zaczął się wysyp i ze straganów kuszą słodyczą. Pozwoliłam sobie wczoraj na jedną gałązkęłciutkich, słodziutkich - sama rozkosz. Dzisiaj rano - wzdęcie gigant, koszmarny ból jelita. Czy to wina pestek, skórki, czy cukru gronowego? Na przykład w arbuzie też pełno pestek i słodki, a jakoś mi po nim nic nie dolega.
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=1718


Temat: Wino z ciemnych winogron
Litości zbożowy - co ty robisz napój wino podobny czy domowej roboty granaty? Mówisz o butelkować, gdy wino nastawione 14 października, radzisz dodawać klarowinu?? Teraz!! Ło matko -ręce opadają. Fermentacje w miazdze trwa max 7-10 dni (jeżeli chodzi o winogrona inne owoce inaczej) Wyciska się sok i do gąsiora. Fermentacja burzliwa trwa ok 1m. ( wszystko zalezy od owoców, proporcji, preferencji itp itd). Pierwszy obciąg nie później niż po miesiącu od nastawienia. Po obciągu do drugiego balonu - fermentacja tzw. cicha. Trawa rożnie ale mniej więcej po miesiącu należny zrobić drugi obciąg i tak sukcesywnie co jakiś czas zlewać znad osadu. O butelkowaniu zaczynamy myśleć mniej więcej poj roku od nastawienia - gdy w gąsiorze nie ma nawet mgiełki osadu. Klarowin jest potrzebny tylko wtedy, gdy po pół roku grawitacja nie zrobiła co do niej należy. Robię wina od kilku lat i jeszcze nigdy nie potrzebny był mi klarowin czy też inny środek do klarowania. Najlepsza jest grawitacja lub wymrażanie. PS Wino gronowe robi sie bez dodatku wody i cukru zaś wino winogronowe z wodą i cukrem xexer z woda to chyba przesadziłeś 12kg winogron to nie to samo co 12l soku winogronowego i do tego 12l wody. Zdecydowanie za dużo.
Źródło: forum.winka.net/viewtopic.php?t=1349


Temat: Alkohole - przepisy
Wino gronowe z winogron Na Balon 25l. Moc wina [%] 12 Zawartość kwasów w winie [g/l] 6 Potrzebna ilość soku [l] 15 Czyli owoców w [kg] (około) 21.5 Potrzebna ilość cukru [kg] 1.6 Potrzebna ilość wody [l] 4 Potrzebna ilość kwasku cytrynowego [g]0 Zaczyn drożdżowy + Pożywka [g] Zdrowe owoce zbieramy do plastikowych lub emaliowanych naczyń. Winogrona miażdżymy, a z miazgi wyciskamy sok, który wlewamy do naczynia fermentacyjnego. Do nastawu dodajemy matkę drożdżową, pożywkę, cukier oraz wodę tak jak jest to dalej opisane i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Dla wina 11% cukier i wodę dodajemy w całości, dla wina 14% dzielimy na dwie części, z których połowę dodajemy od razu, a połowę po kilku dniach obfitej fermentacji. W przypadku wina 17% oba składniki dzielimy na trzy części i w odstępach kilkudniowych dodajemy do fermentującego nastawu.
Źródło: gram24.pl/showthread.php?t=187258


Temat: Nalewka aroniowa
Nalewki czy likiery owocowe, korzenne, ziołowe to arystokracja wśród trunków. Do tego mamy tradycje z dawnych wieków jesli chodzi o ich wytwarzanie, zagubione w mrokach socjalistycznego systemu. Odnalezione przepisy na nalewki czy miody pitne mogą stać się w Europie naszą wizytówką tak jak szlachetne wina gronowe przypisane są do krajów śródziemnomorskich. Nalewki przygotowywano w dworkach szlacheckich, a później także w domach zamożniejszych mieszczan, wtedy gdy wynalazek Arabów - spirytus w postaci prostej gorzałki, okowity czy owocowej siwuchy zdobywał karczmy na wsiach i knajpy w dzielnicach nowo powstałej klasy robotniczej. ---------- Wracając do tradycji sami możemy nastawić nalewkę i po kilku miesiącach (a nawet latach) raczyć się jej smakiem. Przedwczoraj dokonałem właściwej celebracji a o wynikach postaram się za jakiś czas poinformować. Jeden z prostszych przepisów na aroniówkę: Składniki: 1 kg dojrzałych owoców aronii, 0,5 kg cukru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu. Wykonanie: Owoce pozbawione ogonków myjemy i wrzucamy do dużego słoja.. Dodajemy pół kg cukru (można jeszcze dodać laskę wanilii lub odrobinę suszonego kłącza imbiru) i zalewamy spirytusem. Trzymamy 2 tygodnie w szczelnie zamknietym słoju, w ciepłym, słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy do butelek, filtrując przez gazę lub bibułę filtracyjna. Następnie butelki na pół roku umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzialanie lecznicze i dawkowanie: Aronia ma własności przeciwkrwotoczne, pomaga w leczeniu nadciśnienia i niedokwaśności żołądka. Pić należy 2 łyżki stołowe kilka razy dziennie. Oczywiście smakowanie tej nalewki w ogrodowym zaciszu i liczniejszym towarzystwie jest jak najbardziej wskazane ale w takim przypadku podane ilości składników należy odpowiednio zwielokrotnić:-) Smacznego
Źródło: forum.poradnikogrodniczy.pl/viewtopic.php?t=2593


Temat: : Polska w Unii Europejskiej
Wzrost cen o 0,9 pkt proc. to maksymalny krótkoterminowy wpływ na ceny, jaki może wywołać przystąpienie Polski do Unii Europejskiej - uważają przedstawiciele Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) oraz Narodowy Bank Polski (NBP). UOKIK i NBP zamierzają tropić i karać wszystkie nieuzasadnione podwyżki cen - poinformowali w piątek przedstawicieli obu instytucji na konferencji prasowej w Warszawie. Z przedstawionego przez UOKiK i NBP raportu o tym, jak przystąpienie Polski do UE wpłynie na poziom cen, wynika, że ceny zdecydowanej większości towarów i usług nie powinny się zmienić. Chodzi m.in. o paliwa, smary, oleje, gaz z sieci, opłaty za użytkowanie mieszkań, środki do prania i czyszczenia. Nie powinny także zmienić się ceny artykułów farmaceutycznych. Wzrost cen będzie dotyczył 15 proc. towarów i usług nabywanych przez przeciętne gospodarstwo domowe, a spadek ma dotyczyć 33 proc. z nich. Przystąpienie do UE nie będzie miało wpływu na ceny 52 proc. towarów i usług. W związku z akcesją do UE mogą wzrosnąć ceny m.in. mięsa wieprzowego, ryb morskich, bananów, cukru, papierosów, materiałów do konserwacji mieszkań i domów. Stanieją za to m.in telewizory, sprzęt AGD, piwo, wyroby spirytusowe, wina gronowe, odzież męska i damska, pieczywo i makarony. Jednak analitycy NBP i UOKIK nie wykluczają, że może wystąpić proceder zawyżania cen. Ich zdaniem nieuczciwi producenci i dostawcy będą wykorzystywać fakt akcesji do UE jako pretekst do podwyżek. Fragment ze strony LINK
Źródło: optima.skorosze.pl/_phpbb/viewtopic.php?t=2363